17 nejlepších potravin pro lidi s vysokým krevním tlakem

17 nejlepších potravin pro lidi s vysokým krevním tlakem

Hypertenze nebo vysoký krevní tlak je nejčastějším preventabilním rizikovým faktorem pro srdeční choroby. Více než 1 miliarda lidí na celém světě má vysoký krevní tlak, který je definován jako hodnota systolického krevního tlaku 130 mm Hg nebo více a diastolického krevního tlaku více než 80 mm Hg nebo obojí.

Hypertenze je obecně tichý stav. Mnoho lidí nezažije žádné příznaky. Může trvat roky nebo dokonce desetiletí, než stav dosáhne úrovně natolik závažné, že se projeví příznaky. I tehdy lze tyto příznaky připsat dalším problémům.

Mezi příznaky závažné hypertenze patří:

  • bolesti hlavy
  • dušnost
  • krvácení z nosu
  • začervenání
  • závratě
  • bolest na hrudi
  • vizuální změny
  • krev v moči

Tyto příznaky vyžadují okamžitou lékařskou pomoc. Nevyskytují se u každého s hypertenzí, ale čekání na projev tohoto stavu může být fatální. Nejlepší způsob, jak zjistit, zda máte hypertenzi, je pravidelně odečítat hodnoty krevního tlaku.

Léky, včetně inhibitorů angiotenzin konvertujícího enzymu (ACE), se běžně používají ke snížení hladiny krevního tlaku. Změny životního stylu, včetně úprav stravy, však mohou pomoci snížit hladinu krevního tlaku na optimální rozmezí a snížit riziko srdečních onemocnění.

Zdravá strava je nezbytná pro snížení krevního tlaku a udržení optimální hladiny a výzkum ukázal, že zahrnutí určitých potravin do vaší stravy, zejména těch s vysokým obsahem specifických živin, jako je draslík a hořčík, snižuje hladinu krevního tlaku.[1]

Zde je 17 nejlepších potravin pro snížení vysokého krevního tlaku ↓

  1. Citrusové plody lemon-juice-fruit-orangelo-grapefruit-lime-food-pomelo-citrus-png-clipart

Citrusové plody, včetně grapefruitu, pomerančů a citronů, mohou mít výrazné účinky na snížení krevního tlaku. Jsou nabité vitamíny, minerály a rostlinnými sloučeninami, které mohou pomoci udržet vaše srdce zdravé snížením rizikových faktorů pro srdeční choroby, jako je vysoký krevní tlak.[2]

Pětiměsíční studie zahrnující 101 japonských žen prokázala, že denní příjem citronové šťávy v kombinaci s chůzí významně koreloval se snížením systolického krevního tlaku (ta vyšší hodnota na tlakoměru), což je účinek, který vědci přisuzovali obsahu citronové kyseliny a flavonoidů.[3]

Studie také ukázaly, že pití pomerančového a grapefruitového džusu může pomoci snížit krevní tlak. Avšak grapefruit a grapefruitový džus mohou interferovat s běžnými léky na snížení krevního tlaku, proto se před přidáním tohoto ovoce do své stravy poraďte se svým lékařem.[4]

Kromě účinků na hladinu krevního tlaku, jsou citrusové plody nenahraditelným přírodním léčivem. Pomáhají při nemocech trávicí soustavy, zbavují játra toxinů, léčí žaludek, průjmy, žaludeční vředy, působí proti střevním parazitům. Snižují i nadměrnou kyselost, léčí zánět žil, pomáhají při respiračních onemocněních, jsou protirakovinným prostředkem, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Pomáhají také zbavit se nadbytečných kil.[5]

  1. Losos a jiné tučné ryby 233-2338203_salmon-png-transparent-chinook-king-salmon-png-download

Mastné (tučné) ryby jsou vynikajícím zdrojem omega-3 tuků, které mají významné přínosy pro zdraví srdce. Tyto tuky mohou pomoci snížit hladinu krevního tlaku snížením zánětu a snížením hladin látek omezujících krevní cévy zvaných oxylipiny.[6] Výzkum spojil vyšší příjem mastných ryb bohatých na omega-3 se snížením krevního tlaku.

Studie provedená na 2036 zdravých lidech zjistila, že osoby s nejvyššími hladinami omega-3 tuků v krvi měly významně nižší hodnoty krevního tlaku (systolický i diastolický) než osoby s nižšími hladinami těchto tuků v krvi. Vyšší příjem omega-3 byl také spojen s nižším rizikem hypertenze.[7]

Častá konzumace mastných ryb je také vynikající prevencí vrásek. Do této skupiny patří losos, makrela, tuňák, pstruh či sardinky. Poskytnou vám dostatečné množství vitamínu D, který prospívá imunitě, srdci, kostem, střevům i mozku. Zmírňují průběh revmatoidní artritidy i Crohnovy choroby. Konzumace těchto ryb je prevencí různých zánětů v kůži, které urychlují poškozování kolagenu v pleti. A výsledek? Méně pružná pleť a více vrásek.[8]

  1. Švýcarský mangold chard-vegetable-beetroot-food-fruit-vegetable

Švýcarský mangold je listová zelenina, která je nabitá živinami regulujícími krevní tlak, včetně draslíku a hořčíku. Jeden šálek (145 gramů) vařeného mangoldu dodává 17 % a 30 % vaší denní potřeby draslíku a hořčíku.

U lidí s vysokým krevním tlakem je každé zvýšení obsahu draslíku v potravě o 0,6 gramu denně spojeno se snížením systolického krevního tlaku o 1,0 mm Hg a snížením diastolického krevního tlaku o 0,52 mm Hg. Jeden šálek (145 gramů) mangoldu obsahuje 792 mg této důležité živiny.[9]

Hořčík je také nezbytný pro regulaci krevního tlaku. Pomáhá snižovat krevní tlak několika mechanismy, mimo jiné působením jako přirozený blokátor kalciových kanálů, který blokuje pohyb vápníku do buněk srdce a arterií a umožňuje tak uvolnění krevních cév.[10]

Mangold obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, vlákniny, flavonoidy rutin a kvercetin, vitamíny A, B, C, E, K, z minerálních látek obsahuje vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, sodík, selen, měď, mangan, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, biotin a betakaroten. Mangold odstraňuje navíc i trávicí problémy, nervozitu a únavu, léčí chudokrevnost, zpevňuje kosti a zuby, chrání srdce, udržuje zdravé vlasy, pokožku i nehty, zlepšuje zdraví očí atd.[11]

  1. Dýňová semínka 67-672116_pumpkin-seeds-png-pic-15g-pumpkin-seeds-clipart

Dýňová semínka jsou sice malá surovina, ale pokud jde o výživu, mají sílu.

Jsou koncentrovaným zdrojem živin důležitých pro kontrolu krevního tlaku, včetně hořčíku, draslíku a argininu, což je aminokyselina potřebná pro produkci oxidu dusnatého, který je nezbytný pro relaxaci krevních cév a snížení krevního tlaku.[12] [13]

Ukázalo se také, že dýňový olej je silným přírodním lékem na vysoký krevní tlak. Studie na 23 ženách zjistila, že suplementace 3 gramy dýňového oleje denně po dobu 6 týdnů vedla k významnému snížení systolického krevního tlaku ve srovnání se skupinou s placebem.[14]

Dýňová semena v 100 g obsahují 446 kalorií, 19 g tuků, 54 g sacharidů, 18 g vlákniny a 19 g bílkovin. Dále obsahují vitamín A, B, C, E a K, z minerálních látek obsahují mangan, fosfor, hořčík, zinek, draslík, železo, sodík, vápník, měď, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Dýňová semena brání vzniku rakoviny, udržují zdravé srdce, podporují imunitu, udržují zdravou prostatu, podporují klidný spánek, udržují zdravé kosti, pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi, brání vzniku ledvinových kamenů.[15]

  1. Fazole a čočka beans-global-sourcing

Fazole a čočka jsou bohaté na živiny, které pomáhají regulovat krevní tlak, jako je vláknina, hořčík a draslík. Četné studie prokázaly, že konzumace fazolí a čočky může pomoci snížit hladinu vysokého krevního tlaku.

Přehled 8 studií, které zahrnovaly 554 lidí, naznačil, že při výměně za jiné potraviny fazole a čočka významně snížily systolický krevní tlak a průměrné hladiny krevního tlaku u lidí s hypertenzí i bez ní.[16]

Léčivý význam fazolí je podmíněn vysokým obsahem nukleových kyselin a bílkovin – základních a nezbytných složek všech živých organismů. Fazole obsahuje hodně železa, vápníku, draslíku, vitamínu C a vitamínů skupiny B. Díky vysokému obsahu vlákniny má blahodárné účinky na střeva. Tmavá, hnědá nebo černá fazole má blahodárný vliv na problémy s ledvinami a s močovým měchýřem, zelená fazolka zase léčí onemocnění jater.[17]

Čočka v 100 g obsahuje 328 kalorií, 24 g bílkovin, 59,5 g sacharidů, 1 g tuků, 18 g vlákniny. Dále obsahuje vitamin A, vitamin B1-thiamin, B2-riboflavin, B3-niacin, B5-kyselina pantotenová, B6-pyridoxin, B9-kyselina listová, vitamin C, E, K a 3,7krát více omega 6 masných kyselin jako omega 3, z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, molybden, hořčík, vápník, selen, biotin, železo, zinek, chrom, mangan a měď. Čočka pomáhá při budování svalů, posiluje výkonnost mozku, pomáhá předcházet ateroskleróze, pomáhá udržovat zdravé těhotenství, pomáhá při hubnutí, dodává železo, které ženy ztrácejí během menstruace atd.[18]

  1. Bobulové ovoce images

Bobule jsou spojovány s řadou působivých přínosů pro zdraví, včetně jejich potenciálu snižovat rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak. Bobule jsou bohatým zdrojem antioxidantů, včetně antokyanů, což jsou pigmenty, které bobulím dodávají živou barvu.

Bylo prokázáno, že antokyany zvyšují hladinu oxidu dusnatého v krvi a snižují produkci molekul omezujících krevní cévy, což může pomoci snížit hladinu krevního tlaku. K potvrzení těchto potenciálních mechanismů je však zapotřebí dalšího výzkumu u lidí.[19]

Borůvky, maliny, arónie, morušky a jahody jsou jen některé z bobulí, které jsou spojovány s účinky pomáhajícími na snížení hladiny krevního tlaku.

Bobule patří k nutričně nejbohatším druhům ovoce. Jsou plné vlákniny, vitamínů, minerálů a obsahují také množství fotochemikálií (polyfenolů, flavonoidů a dalších). Navíc mají prokázané kardiovaskulární, protizánětlivé a antikarcinogenní účinky. Jsou skvělou volbou, pokud si sledujete hladinu cukru v krvi – mají totiž nízký glykemický index a obsahují méně cukru než jiné, srovnatelně sladké druhy ovoce.[20]

  1. Amarant imgbin-cereal-germ-amaranth-grain-food-grain-wheat-qyseqF0JA7azLF3RLFEcF50WT

Jíst celá zrna jako amarant může pomoci snížit hladinu krevního tlaku. Studie ukazují, že strava bohatá na zrna může snížit riziko vysokého krevního tlaku. Přehled 28 studií zjistil, že obohacení stravy o 30 gramů denně bylo spojeno s 8 % sníženým rizikem vysokého krevního tlaku.[21]

Amarant je celé zrno, které má obzvláště vysoký obsah hořčíku. Jeden šálek vařeného amarantu (246 gramů) poskytuje 38 % vaší denní potřeby hořčíku.[22]

Amarant je klasifikován jako pseudocereálie, což znamená, že to není technicky obilné zrno jako pšenice nebo oves, ale sdílí srovnatelný soubor živin a používá se podobným způsobem.

Jeden šálek (cca 246 gramů) uvařeného amarantu obsahuje 251 kalorií, 5 g tuků, 46 g sacharidů, 5 g vlákniny a 9 g bílkovin. Dále obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, antioxidanty, vitamín B6-pyridoxin a B9-kyselinu listovou, z minerálních látek obsahuje vápník, mangan, hořčík, fosfor, železo, selen a měď. Amarant pomáhá chránit před volnými radikály, je bohatý na bílkoviny, pomáhá zmírnit zánět, pomáhá snížit hladinu cholesterolu, bojovat proti cukrovce, pomáhá redukovat hmotnost, udržuje zdravé těhotenství.[23]

  1. Pistácie 568-5687312_pistachios-png-pistachio-png-transparent-png

Pistácie jsou vysoce výživné a jejich konzumace souvisí s hladinami zdravého krevního tlaku. Mají vysoký obsah výživných látek nezbytných pro zdraví srdce a regulaci krevního tlaku, včetně draslíku. Přehled 21 studií zjistil, že mezi všemi ořechy zahrnutými do studií měl příjem pistácií nejsilnější účinek na snížení jak systolického, tak diastolického krevního tlaku.

Pistácie obsahují množství minerálů a zdravých tuků jako jsou draslík, proteiny, vitamíny (A, B, E), fosfor, vápník, zinek, selen a všechny esenciální aminokyseliny. Dále obsahují velké množství železa a mědi. Jeden šálek pistácií obsahuje až 44% doporučené denní dávky mědi, která je nezbytná pro zdravé kosti, při tvorbě červených krvinek a kolagenu, 20% doporučené denní dávky fosforu a 15 % manganu. Oříšky dále obsahují fytosteroly, látky redukující množství LDL cholesterolu v krvi a jsou do určité míří schopné zabránit i vzniku některých druhů rakoviny. Skládají se z 55% oleje, 20 % bílkovin a 15 % cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.[24]

  1. Mrkev unnamed

Křupavá, sladká a výživná mrkev je základem vegetariánské stravy mnoha lidí. Mrkev má vysoký obsah fenolických sloučenin, jako jsou kyselina chlorogenová, p-kumarová a kávová, které pomáhají uvolňovat krevní cévy a snižovat zánět, což může pomoci snížit hladinu krevního tlaku.[25]

Ačkoli si mrkev můžete vychutnat vařenou nebo syrovou, její konzumace v surovém stavu může být prospěšnější pro snížení vysokého krevního tlaku. Studie, která zahrnovala 2 195 lidí ve věku 40–59 let, zjistila, že příjem syrové mrkve byl významně spojen s nižšími hladinami krevního tlaku.[26]

Další malá studie u 17 lidí prokázala, že denní příjem cca 473 ml čerstvé mrkvové šťávy po dobu 3 měsíců vedl ke snížení Systolického krevního tlaku, ale nikoli diastolického.[27]

Sto gramů mrkve znamená trojnásobek denní doporučené dávky vitamínu A. Mrkev je bohatá i na jiné vitaminy: B, Vitamin C (Kyselina L-askorbová), Vitamín D (Kalciferol) a Vitamin E (tokoferol), Vitamín B9 (Kyselina Listová), Vitamín B5 (kyselina pantotenová), křemičitou, pektinové látky a silice Mrkev je významný zdroj minerálů a stopových prvků. Obsahuje Hořčík (Magnézium), Vápník (Kalcium) i Železo. Mrkev je plná antioxidantů a plná vlákniny. Na druhé straně obsahuje minimum tuků a cukrů. Pravidelná konzumace mrkve pomáhá očím. Snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení a peristaltiku. Pomáhá při migréně a zánětlivých bolestech kloubů. Dodává živiny, potřebné pro zdravý vývoj zubů a zdravý vývoj zrakových orgánů.[28]

  1. Celer celery-115283421825jzddj6a42

Celer je oblíbená zelenina, která může mít pozitivní vliv na krevní tlak. Obsahuje sloučeniny zvané ftalidy, které mohou pomoci uvolnit krevní cévy a snížit hladinu krevního tlaku.

Stejná studie, která spojovala příjem syrové mrkve se sníženým krevním tlakem, zjistila, že u běžně konzumované vařené zeleniny byl příjem vařeného celeru významně spojen se sníženým krevním tlakem.[29]

Celer v 100 g obsahuje 50 kalorií, 86,5 g vody, 0,1 g tuků, 7,4 g sacharidů, 1,3 g bílkovin, 4,7 g vlákniny. Dále obsahuje vitamín B1-thiamin, B2-riboflavin, B6-pyridoxin, vitamin C, E a K, z minerálních látek obsahuje draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo a zinek. Celer léčí trávicí potíže, dezinfikuje sliznice v ústech a nosohltanu, má antibakteriální účinky na ledviny, posiluje nervy a mozek, pomáhá redukovat hmotnost, má vliv na zdraví kostí, snižuje bolest při artritidě, má protirakovinné vlastnosti atd.[30]

  1. Rajčata a výrobky z rajčat tomato-roma-tomato-11563053313hzmixpiswm

Rajčata a rajčatové výrobky jsou bohaté na mnoho živin, včetně draslíku a karotenoidového pigmentu lykopenu. Lykopen byl významně spojován s příznivými účinky na zdraví srdce a konzumace potravin s vysokým obsahem této živiny, jako jsou rajčatové výrobky, může pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak.[31]

Přehledem 21 studií jsme dospěli k závěru, že konzumace rajčat a produktů z rajčat zlepšuje krevní tlak a může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a úmrtí souvisejících s onemocněním srdce.[32]

Rajčata obsahují 90% vody, 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin, dále obsahují lykopeny, hodně biotinu (vítanou B7), niacinu (vitamínB3), vitamin C, vitamin E a vitamin K, betakaroten, vysoký obsah draslíku, chrómu, zinku a vlákniny. Rajčata mají antioxidační a antibakteriální účinky, působí preventivně proti srdečně-cévním onemocněním, ale i proti rakovině, chrání buňky před volnými radikály, zlepšují náladu a podporují dobrý spánek, chrání a posilují sliznice v celém organismu atd.[33]

Zelené nedozrálé plody mohou způsobit otravu organismu!!!

  1. Brokolice kisspng-broccoli-vegetable-cabbage-terapia-siarka-food-broccoli-florets-5baed4c18a6c28.290134541538184385567

Brokolice je známá svými příznivými účinky na zdraví, včetně zdraví oběhového systému. Přidání této křupavé zeleniny do vaší stravy může být chytrým způsobem, jak snížit krevní tlak. Brokolice je nabitá flavonoidními antioxidanty, které mohou pomoci snížit krevní tlak zlepšením funkce krevních cév a zvýšením hladiny oxidu dusnatého ve vašem těle.[34]

Studie, která zahrnovala údaje od 187 453 lidí, zjistila, že ti, kteří konzumovali 4 nebo více porcí brokolice týdně, měli nižší riziko vysokého krevního tlaku než ti, kteří konzumovali brokolici jednou měsíčně nebo méně.[35]

Brokolice má na naše tělo množství zdravotních účinků a mnozí světově uznávaní odborníci na výživu ji řadí mezi deset nejzdravějších potravin. Nedávný výzkum odhalil, že obsahuje vysokou koncentraci protinádorové fytoživiny, sulforafanu. Sulforafan zlepšuje krevní tlak a funkci ledvin tím, že normalizuje proces DNA methylace. Brokolice také dokáže odstranit nedostatek vitaminu D. Bohaté zásoby vitamínu K a vitamínu B pomáhají udržovat rovnováhu vitamínu D. Brokolice také obsahuje neobvykle silnou kombinaci vitaminu A (ve formě betakarotenu). Dále obsahuje dvojnásobné množství vitamínu C než pomeranč, obsahuje selen, minerál, který má protirakovinné a protivirové vlastnosti, 100 kalorií z brokolice obsahuje 11,2 gramů proteinů a je bohatým zdrojem vlákniny, betakarotenu a kyseliny listové.[36]

  1. Řecký jogurt gratis-png-cuchara-de-acero-inoxidable-cucharada-de-yogur

Řecký jogurt je mléčný výrobek s vysokým obsahem živin, který je plný minerálů, které pomáhají regulovat krevní tlak, včetně draslíku a vápníku.[37]

Přehled 28 studií zjistil, že konzumace 3 porcí mléka denně byla spojena s 13 % nižším rizikem vysokého krevního tlaku a také to, že zvýšení příjmu mléka o 7 gramů za den bylo spojeno s 5 % snížení rizika hypertenze.[38]

  1. Bylinky a koření 583-5839803_basil-plant-png-herbs-png-transparent-png

Některé bylinky a koření obsahují silné sloučeniny, které mohou pomoci snížit krevní tlak tím, že pomohou cévám uvolnit se.[39]

Celerové semínko, koriandr, šafrán, citronová tráva, černý kmín, ženšen, skořice, kardamom, sladká bazalka a zázvor jsou jen některé z bylin a koření, u nichž bylo prokázáno, že mají potenciál snižovat krevní tlak, podle výsledků zvířecích a lidských výzkumů.[40]

  1. Chia semínka a lněná semínka chia-seed-11563501378ps4bwl2zul

Chia a lněná semínka jsou drobná semínka, která se hemží živinami nezbytnými pro zdravou regulaci krevního tlaku, včetně draslíku, hořčíku a vlákniny.

Malá 12týdenní studie, která zahrnovala 26 lidí s vysokým krevním tlakem, zjistila, že doplnění stravy o 35 gramů chia semínek denně vedlo ke snížení krevního tlaku u léčených i neléčených lidí ve srovnání se skupinou s placebem.[41]

Výsledky výzkumu 11 studií dále naznačují, že konzumace lněného semínka může pomoci snížit hladinu krevního tlaku, zejména pokud je konzumováno v celé formě po dobu 12 týdnů nebo déle.[42]

Chia semena v 100 g obsahují 486 kalorií, 31 g tuků, 42 g sacharidů, 34 g vlákniny a 16,5 g bílkovin. Dále obsahují vitamín A, B1-thiamin, B2-riboflavin, B3-niacin, B9-kyselinu listovou, C a E, z minerálních látek obsahují mangan 130 % DDD, fosfor 123 % DDD, hořčík, vápník, železo, zinek, draslík, sodík, omega 3 až 1790 % DDD a omega 6 mastné kyseliny. Chia semena podporují trávení, udržují zdravé srdce, udržují zdravé kosti, brání vzniku cukrovky, udržují zdravou pokožku, pomáhají redukovat hmotnost.[43]

Lněná semena v 100 g obsahují 534 kalorií, 42 g tuků, 29 g sacharidů (z toho 1,6 g cukry), 27 g vlákniny a 18 g bílkovin. Dále obsahují vitamín B1-thiamin 143 % DDD, B2-riboflavin, B3-niacin, B5-kyselinu pantotenovou, B6-pyridoxin a B9-kyselinu listovou, vitamin C, E a K, z minerálních látek obsahují hořčík 110 % DDD, fosfor, zinek, železo, draslík, vápník, sodík, selen, omega 3 kyseliny 2200 % DDD a omega 6 mastné kyseliny. Lněná semena udržují zdravé srdce, brání vzniku rakoviny, podporují trávení, snižují hladinu cholesterolu, zlepšují paměť, udržují zdravou pokožku a vlasy, jsou bezlepkové.[44]

  1. Řepa a produkty z ní stiahnuť

Řepa je výjimečně výživná a její konzumace může pomoci podpořit zdravé hladiny krevního tlaku. Má vysoký obsah dusičnanů, které pomáhají uvolnit krevní cévy a mohou snížit krevní tlak. Některé výzkumy ukázaly, že přidání řepy a řepných produktů do vaší stravy může pomoci podpořit zdravé hladiny krevního tlaku.

Například dvoutýdenní studie u 24 lidí s vysokým krevním tlakem zjistila, že konzumace jak 250 ml řepné šťávy, tak 250 gramů vařené řepy významně snížila krevní tlak, i když se zjistilo, že řepná šťáva byla účinnější.[45]

Některé studie ale také naznačují, že účinky řepy na krevní tlak jsou krátkodobé a nemusí mít zásadní vliv na dlouhodobou kontrolu krevního tlaku.

Červená řepa v 100 g bulvy obsahuje asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, Dále obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a cesium. Důležitý je obsah rostlinných barviva, anthokyanové, zabraňujících křehnutím cév. Z vitamínů obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B a další. Listy červené řepy jsou také jedlé a obsahují betakaroten, vápník a železo. Z hlediska výživy je čerstvě uvařená řepa stejně dobrým, dokonce možná lepším zdrojem živin než syrová. Obsahuje vyšší hladinu většiny minerálních látek, především draslíku. Červená řepa zpevňuje pokožku, cévy, kosti a vazivovou tkáň, aktivizuje produkci červených krvinek a okysličování buněk, neutralizuje a odstraňuje toxiny, zejména v mozku, podporuje optimistickou náladu, dodává vlasům lesk, pokožce hebkost a nehtům pevnost.[46]

  1. Špenát stiahnuť (1)

Stejně jako řepa obsahuje špenát vysoký obsah dusičnanů. Je také nabitý antioxidanty, draslíkem, vápníkem a hořčíkem, což z něj činí vynikající volbu pro lidi s vysokým krevním tlakem.

Ve studii u 27 lidí došlo u těch, kteří konzumovali 500 ml špenátové polévky s vysokým obsahem dusičnanů denně po dobu 7 dnů, ke snížení jak systolického, tak diastolického krevního tlaku, ve srovnání s těmi, kteří konzumovali chřestovou polévku s nízkým obsahem dusičnanů.[47]

Špenátová polévka také snížila ztuhlost tepen, což může pomoci snížit krevní tlak a zlepšit zdraví srdce.

Špenát v 100 g obsahuje 22 kalorií, 3,15 g sacharidů, 2,35 g vlákniny, 3,6 g bílkovin. Dále obsahuje vitamín A, téměř všechny vitaminy skupiny B, vitamin C, E, K a kyselinu šťavelovou, z minerálních látek obsahuje draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo, mangan, zinek, selen a měď, omega 3 a omega 6 kyseliny. Špenát chrání oči, zmírňuje příznaky hemofilie, uklidňuje nervy a posiluje mozek, posiluje srdce, aktivizuje tvorbu kostí a zpevňuje zuby, snižuje zánět, bojuje proti rakovině, podporuje růst dětí. POZOR! Vysoký obsah kyseliny šťavelové brání vstřebávání vápníku ve střevech. Špenát proto nekonzumujeme častěji než dva – až třikrát týdně.[48]

 

Spolu s dalšími úpravami životního stylu může přijetí zdravé výživy významně snížit hladinu krevního tlaku a snížit riziko srdečních onemocnění. Podle výzkumu vám přidání určitých potravin, jako je listová zelenina, bobule, fazole, čočka, semena, mastné ryby, citrusové plody a mrkev, do jídla může pomoci dosáhnout a udržet optimální hladinu krevního tlaku.

Pokud máte vysokou hladinu krevního tlaku nebo se snažíte udržovat zdravý krevní tlak, může vám pomoci přidat do stravy několik potravin uvedených v tomto článku.

............................................................................................................

[1] The role of magnesium in hypertension and cardiovascular disease - PubMed (nih.gov)

[2] Role of Dietary Components in Modulating Hypertension (nih.gov)

[3] Effect on Blood Pressure of Daily Lemon Ingestion and Walking (nih.gov)

[4] Role of Dietary Components in Modulating Hypertension (nih.gov)

[5] Citrusy na tlak aj na celulitídu - Primár SME

[6] Role of Dietary Components in Modulating Hypertension (nih.gov)

[7] Whole blood omega-3 fatty acid concentrations are inversely associated with blood pressure in young, healthy adults (nih.gov)

[8] style.hnonline.sk/galeria/4377-potraviny-dobre-na-plet/bf6ab8deae86f02bfd7e2a7de8131254 

[9] The importance of potassium in managing hypertension - PubMed (nih.gov)

[10] The Role of Magnesium in Hypertension and Cardiovascular Disease - Houston - 2011 - The Journal of Clinical Hypertension - Wiley Online Library

[11] Mangold - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[12] Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses (nih.gov)

[13] FoodData Central (usda.gov)

[14] The effects of pumpkin seed oil supplementation on arterial hemodynamics, stiffness and cardiac autonomic function in postmenopausal women - PubMed (nih.gov)

[15] Tekvicové semená - 8 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[16] Effect of Dietary Pulses on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-analysis of Controlled Feeding Trials (nih.gov)

[17] Fazuľa - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[18] Šošovica - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[19] Potential Factors Influencing the Effects of Anthocyanins on Blood Pressure Regulation in Humans: A Review (nih.gov)

[20] Bobuľové ovocie - GutBetreut24

[21] Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies (nih.gov)

[22] FoodData Central (usda.gov)

[23] Amarant - 7 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[24] Pistácie a ich vplyv na zdravie človeka | orechy | metabolizmus.sk

[25] Drinking carrot juice increases total antioxidant status and decreases lipid peroxidation in adults (nih.gov)

[26] Relation of raw and cooked vegetable consumption to blood pressure: the INTERMAP Study (nih.gov)

[27] Drinking carrot juice increases total antioxidant status and decreases lipid peroxidation in adults (nih.gov)

[28] Mrkva - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[29] Relation of raw and cooked vegetable consumption to blood pressure: the INTERMAP Study (nih.gov)

[30] Zeler - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[31] Lycopene and Vascular Health (nih.gov)

[32] Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis - Atherosclerosis (atherosclerosis-journal.com)

[33] Paradajky - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[34] Efficacy of flavonoids in the management of high blood pressure - PubMed (nih.gov)

[35] FRUIT AND VEGETABLE CONSUMPTION AND THE INCIDENCE OF HYPERTENSION IN THREE PROSPECTIVE COHORT STUDIES (nih.gov)

[36] Brokolica - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[37] Dietary Calcium Intake and Hypertension: Importance of Serum Concentrations of 25-Hydroxyvitamin D (nih.gov)

[38] Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies (nih.gov)

[39] Effects of herbs and spices on blood pressure: a systematic literature review of randomised controlled trials - PubMed (nih.gov)

[40] Anti-hypertensive Herbs and their Mechanisms of Action: Part I (nih.gov)

[41] Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects - PubMed (nih.gov)

[42] Flaxseed consumption may reduce blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled trials - PubMed (nih.gov)

[43] Chia semená - 6 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[44] Ľanové semená - 7 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[45] Improvement of hypertension, endothelial function and systemic inflammation following short-term supplementation with red beet (Beta vulgaris L.) juice: a randomized crossover pilot study - PubMed (nih.gov)

[46] Cvikla - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia

[47] Effect of Spinach, a High Dietary Nitrate Source, on Arterial Stiffness and Related Hemodynamic Measures: A Randomized, Controlled Trial in Healthy Adults (nih.gov)

[48] Špenát - 10 účinkov na zdravie | Zdravopedia

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení