Flexitariánství

Flexitariánství jako nový výživový směr?

Vegetariánství, vegan nebo paleo stravu už určitě znáte. O flexitariánství dnes ale možná budete číst poprvé. Přitom se jedná o velmi zajímavý výživový směr, který není nijak radikální, a navíc koresponduje se zdravým životním stylem.

Na začátek si pojďme uvést fakta. Na podzim roku 2018 vydal prestižní vědecký magazín Nature článek o environmentálních limitech Země a jejich vztahu k současné produkci a spotřebě potravin. Než začnete pochybovat o jeho věrohodnosti, dodáme, že na jeho vzniku se podílelo více než 20 vědců z předních světových univerzit. Časopis Nature má navíc ve vědeckých kruzích velkou váhu, a tak se není čemu divit, že článek spustil mnoho reakcí. Najednou se téma konzumace masa a jeho dopad na planetu probíralo v médiích a nejrůznějších článcích.

3a_optimized

Tato studie ve stručnosti říká, že lidstvo musí zásadně omezit konzumaci masa, abychom zabránili nebezpečným klimatickým změnám. Reálnost této hrozby potvrzuje také výstražná zpráva OSN z října 2018, která varuje před globálním oteplováním. Už se tedy nejedná o výkřiky několika ekologických aktivistů a klimatologů, ale o reálné vědecké studie, které zkrátka oteplování planety potvrzují se všemi negativními dopady, které to na lidstvo bude mít.

Pojďme se ale vrátit zpět k jídlu. Hlavním problémem je, že současné zemědělství nezvládne už kolem roku 2050 nakrmit 10 miliard lidí, kteří by v té době měli planetu obývat. Předpokládá se také, že ti budou kvůli vyšším výdělkům přistupovat k západní nadměrné konzumaci masa. A právě konzumace masa se jeví jako největší problém. Zejména produkce hovězího masa sebou nese velké množství skleníkových plynů, velkou spotřebu vody, a samozřejmě také zabírání půdy, která by jinak mohla být využita k pěstování rostlin. Studie rovnou uvádí také o kolik bychom měli konzumaci masa snížit a pro Evropu je to o 77 % méně červeného masa.

3b_optimized

Paradoxem je, že ač roste množství vegetariánů a veganů, světová spotřeba masa stejně stoupá, protože přibývá obyvatel. Zůstává tedy na každém z nás, aby konzumaci masa a živočišných výrobků omezil. Nemusíte se nutně stát vegetariány a vegany, vědci jako řešení nabízí stravovací směr nazvaný flexitariánství.

Jedná se o výrazné snížení konzumace masa a živočišných produktů, které nahradíte rostlinnými bílkovinami jako jsou luštěniny, ořechy a semínka. Pokud už budete maso, vajíčka či mléčné produkty konzumovat, vybírejte pouze ty, které pochází z menších farem, ekologických chovů a zkrátka z férových podmínek, nikoli od velkovýrobců.

Jednou z hlavních otázek lidí přecházejících na rostlinnou stravu je, odkud budu brát bílkoviny? Kromě nejrůznějších náhražek masa jako je tofu, seitan nebo robi maso můžete zvolit také čistě přírodní formu, jakou jsou luštěniny. Fazole, hrách nebo čočka nabízí velké množství úprav a existují v mnoha odrůdách, přičemž každá chutná trochu jinak. Lze z nich navíc připravit nejrůznější placičky nebo je využít také do koláčů.

3c_optimized

Na bílkoviny je bohatá také řada tzv. super potravin, jako je Quinoa, Maca peruánská www.fitnessgym.cz/maca-root-powder-100g-bio nebo Moringa www.fitnessgym.cz/bio-moringa-powder-250g, které mají i řadu dalších benefitů pro vaše zdraví. Jako vegan se nemusíte vzdát ani proteinového nápoje po tréningu. Dnes již existuje mnoho variant, a i naše nabídka je celkem široká: www.fitnessgym.cz/veganske-proteiny-2

Doporučit můžeme určitě Protein Blend 1 kg od SunWarrior www.fitnessgym.cz/protein-blend-1kg. Je zpracováván při nízkých teplotách a díky tomuto šetrnému postupu má 98% využitelnost v lidském těle. Jeho složení je zároveň hypoalergenní, nenajdete v něm sóju, lepek ani laktózu a nezatíží tak váš organismus.

Podobným produktem ale s lepší cenou je pak Vegan Protein 2100 g od Reflex Nutrition www.fitnessgym.cz/vegan-protein-2100g. Opět je zpracován velmi šetrně a při nízkých teplotách, a tak se také může pochlubit až 98% využitelností. Mezi jeho další výhody patří vysoký obsah BCAA, a má také více Glutaminu a Argininu než bílkovina toho nejkvalitnějšího vaječného proteinu.

Na rostlinné stravě je potřeba doplňovat hlavně vitamín B12 (ten se v ní běžně nevyskytuje), ale vzdát se nemusíte ani jiných oblíbených doplňků. V naší nabídce máme široký sortiment od značky Viridian, která se specializuje právě na 100% organické a rostlinné produkty.

www.fitnessgym.cz/vyhledavani/?string=viridian

Přechod na rostlinnou stravu není zkrátka tak složitý, jak se může na začátku zdát, a to ani pro sportujícího a aktivního člověka. Veganem se můžete stát z etických nebo právě z výživových důvodů. Někteří lidé uvádí, že jejich tělo funguje na rostlinné stravě daleko lépe. Necítí se unavení, lépe jim funguje trávení i spalování, a nejsou tak často nemocní. Určitě ale nelze veganství chápat jako dietu, která vám pomůže k vysněné postavě. Budete muset naopak ještě více kontrolovat přijímaný poměr proteinů, sacharidů a tuků, a tak opět doporučujeme alespoň na začátku zapisovat jídla a potraviny do kalorických tabulek nebo aplikací jako je Myfitnesspal.

3d_optimized

Jestli vám záleží na budoucnosti planety i vaší vlastní, zkuste zkrátka postupně maso omezovat a nahrazovat jej rostlinnými proteiny. Nikdo netvrdí, že už si nikdy nemůžete pochutnat na hamburgeru nebo hovězím steaku. Vašim cílem by ale mělo být omezení konzumace masa, a tak si na něm pochutnáte třeba jenom jednou či dvakrát týdně. Určitě si pak už automaticky zvolíte tu lepší variantu v bio kvalitě, která zkrátka bude stát za to.

Inspirací nám mohou být země jako je Japonsko, Jižní Korea nebo Indie, kde je konzumace masa a mléčných výrobků velmi omezená. Pojďte to tedy zkusit trochu jinak, a třeba se vám a vašemu tělu na rostlinné stravě zalíbí. S nadcházejícím jarem to navíc můžete pojmout jako detox pro vaše střeva, která se díky většímu množství vlákniny hezky pročistí.