Farmářský koláč z podmáslí

Farmářský koláč je skutečně bomba :) Ale proč využít podmáslí? Jednoduše proto, že kromě lahodné chuti přináší i řadu benefitů pro zdraví.

Podmáslí je fermentovaný mléčný výrobek. Obsahuje prospěšné bakterie a sestává převážně z vody, mléčného cukru laktózy a mléčné bílkoviny kaseinu. Přidané bakteriální kultury produkují kyselinu mléčnou a mohou zahrnovat Lactococcus lactis nebo Lactobacillus bulgaricus. Kyselina mléčná zvyšuje kyselost podmáslí a zabraňuje nežádoucímu množení bakterií, což prodlužuje jeho trvanlivost. Dodává mu také jeho mírně kyselou chuť, která je výsledkem bakterií fermentujících laktózu, primární cukr v mléce. Když bakterie v nápoji produkují kyselinu mléčnou, úroveň pH se sníží a kasein, primární protein v mléce, ztuhne. Podmáslí obsahuje hodně výživy v malé porci.

Podmáslí může nabídnout několik zdravotních výhod, včetně zlepšení krevního tlaku a zdraví kostí a úst.

  • Může být lépe stravitelné než jiné mléčné výrobky
  • Může podporovat kvalitu kostí
  • Může zlepšit zdraví ústní dutiny
  • Může pomoci snížit hladinu cholesterolu
  • Může souviset s nižší hladinou krevního tlaku

 1617255279108

Ale nyní se už pusťme do receptu :)

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 60 g másla (pokojová teplota)
  • 100 g erythritolu + zero sirup (na doslazení)
  • 1 velké vejce (cca 60 g, pokojová teplota)
  • 225 g podmáslí kysané 1% (pokojová teplota)
  • Flavdrops dle chuti
  • 1 čl jedlé sody
  • špetka soli
  • 180 g špaldové mouky

 

Na polevu:

  • 40 g rozpuštěného másla
  • 100 g erythritolu
  • 30 g mléka (polotučného nebo jiného)
  • špetku soli
  • 30 g nasekaných ořechů (použili jsme pekanové)

 

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 ° C.
  • Formu o rozměrech 20 x 30 cm (nebo kulatou formu o průměru 22 cm) lehce vymažte (nebo použijte pečící papír).
  • Máslo a erythritol vyšlehejte do hladka + přimíchejte zero sirup (nebo vynechejte sirup a přidejte o 100 g více erythritolu).
  • Přidejte vejce a vyšlehejte do hladka.
  • Vmíchejte podmáslí a flavdrops.
  • Přidejte sodu, sůl a mouku a šlehejte, dokud se důkladně nespojí.
  • Nalijte těsto do připravené vymazané formy.
  • Pečte po dobu 30 až 35 minut. Korpus musí být zlatohnědý a teprve pak se začne oddělovat od okrajů formy.
  • Ke konci doby pečení začněte připravovat polevu.

 

  • Máslo a erythritol důkladně promíchejte.
  • Přidejte mléko, sůl a pekanové ořechy (poleva bude tužší, ale slévatelná).
  • Upečený korpus přelijte polevou a jemně a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše korpusu.
  • Vraťte do trouby na dalších 10 minut.
  • Vyjměte koláč z trouby (poleva bude vypadat velmi tekutě).
  • Dort můžete jíst horký, s polevou stále lepkavou; nebo nechte dort několik hodin stát při pokojové teplotě, za tu dobu bude poleva tuhnout.

Vyzkoušejte, pochutnejte si a dejte nám vědět, jak se Vám recept líbil :)

1617255279106

Celý koláč = 1775 kcal/ 49 b/ 332 s/ 116 t (18 g vlákniny)

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení