Moderní výživa ve fitness a silových sportech (Lukáš Roubík a kol.)

Kód: Z6768_C23980
499 Kč
Skladem
Varianta
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
3.4.2024
Možnosti doručení
Lukáš Roubík a kol. Nejkomplexnější kniha o sportovní výživě na českém trhu za posledních 20 let.

Detailní informace

Široký výběr pro sportovce i rekreanty
Široký výběr
pro sportovce i rekreanty
Ověření výrobci sportovní a zdravé výživy
Ověření výrobci
sportovní a zdravé výživy
Zákaznická podpora
Zákaznická podpora
stačí nás kontaktovat

Detailní popis produktu

Nejkomplexnější kniha o sportovní výživě pro fitness a silové sporty na českém trhu.

Když před téměř 20 lety přišla do českých knihkupectví kniha amerických autorů Gerarda Thorna a Phila Embletona s názvem Suplementy ve výživě, stala se na dlouhou dobu „sportovní biblí“ pro všechny, kteří chtěli poznat problematiku sportovní výživy do detailů. S ohledem na dynamické změny ve sportovní výživě však v ní publikované informace brzy zastaraly a bohužel se od té doby na trh nedostala kniha, která by nabídla opravdu komplexní souhrn posledních znalostí z oblasti sportovní výživy tak, aby to vyhovovalo praktickým potřebám současných sportovců z oblasti fitness a silových sportů. Několik publikací vyšlo, nicméně buď byly spíše vědeckého zaměření, nebo zaměření praktického, ale s příliš povrchním pohledem. Kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech ale přináší obojí - pohled na sportovní výživu a doplňky z úhlu nejnovějších vědeckých výzkumů a studií, zároveň také obrovský díl praktických přístupů pro co nejsnadnější využití čtenáři na všech úrovních - od začínajících až po profesionální sportovce.

V čele autorského týmu knihy stál Lukáš Roubík, autor bestselleru Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z, spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík. Do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.

Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech.

První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.

Základní údaje o knize:

  • úplný název: Moderní výživa ve fitness a silových sportech
  • autor: Lukáš Roubík a kolektiv
  • nakladatelství: Erasport, s. r. o. (Ronnie.cz)
  • rok vydání: 2018
  • počet stran: 552
  • rozměr: 149 x 210 mm
  • typ: pevná bez přebalu lesklá

O autorovi:

Lukáš Roubík je odborníkem na sportovní výživu s 15 lety praxe ve vrcholovém sportu, výživu člověka vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V mládí byl aktivním závodníkem v kulturistice a získal tituly dorosteneckého a juniorského mistra ČR. Po ukončení soutěžní kariéry působil několik let jako výživový konzultant závodníků, autor odborných článků a lektor ve Fitness akademii Ronnie.cz při výuce trenérů II. třídy a později i I. třídy na FTVS UK. V letech 2010–2018 byl předsedou Trenérsko-metodické komise a členem Výkonného výboru Svazu kulturistiky a fitness ČR. Je autorem oblíbené knihy Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy, který se zabývá vzděláváním v oblasti výživy na základě vědecky podložených informací.

Kolektiv: Spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík, do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.

Obsah knihy:

  • 1 - Úvod do světa výživy ve fitness a silových sportech
    • 1.1 - Vize knihy
  • 2 - Význam a specifika výživy ve fitness a silových sportech
    • 2.1 - Pyramida priorit ve sportovní výživě
  • 3 - Úvod do biochemie a fyziologie sportovní výživy
    • 3.1 - Základní pojmy biochemie a fyziologie (sportovní) výživy
    • 3.2 - Řízení a regulace metabolismu
      • 3.2.1 - Metabolická typologie
      • 3.2.2 - Mikrobiom
      • 3.2.3 - Hledisko evoluce
    • 3.3 - Vybrané hormony z perspektivy fitness a silových sportů
      • 3.3.1 - Testosteron
      • 3.3.2 - Růstový hormon
      • 3.3.3 - Inzulín
      • 3.3.4 - Glukagon
      • 3.3.5 - Kortizol
      • 3.3.6 - Ghrelin
      • 3.3.7 - Leptin
  • 4 - Energetický metabolismus
    • 4.1 - Energetická bilance
      • 4.1.1 - Výdej energie
      • 4.1.2 - Měření energetického výdeje
      • 4.1.3 - Příjem energie
    • 4.2 - Energetické substráty
      • 4.2.1 - Poměr energetických substrátů v jídelníčku
    • 4.3 - Energetické zásoby v organismu a jejich využití při zátěži
      • 4.3.1 - Využití energetických zásob při zátěži
      • 4.3.2 - Energetické zásoby v organismu
  • 5 - Bílkoviny
    • 5.1 - Biochemická struktura bílkovin a aminokyselin
    • 5.2 - Metabolismus bílkovin
      • 5.2.1 - Katabolismus bílkovin
      • 5.2.2 - Anabolismus bílkovin
      • 5.2.3 - Dusíková bilance
    • 5.3 - Biologická hodnota bílkovin
      • 5.3.1 - Další ukazatele kvality bílkovin ve výživě člověka
      • 5.3.2 - Zákony v metabolismu aminokyselin
    • 5.4 - Zdroje bílkovin pro výživu ve fitness a silových sportech
      • 5.4.1 - Maso
      • 5.4.2 - Vejce
      • 5.4.3 - Mléčné výrobky
      • 5.4.4 - Syrovátkový protein
      • 5.4.5 - Rostlinné bílkoviny
      • 5.4.6 - Jak zvýšit využitelnost bílkovin z potravy?
    • 5.5 - Dávkování a načasování příjmu bílkovin
      • 5.5.1 - Dávkování bílkovin
      • 5.5.2 - Může být vysoký příjem bílkovin u sportovců zdraví nebezpečný?
      • 5.5.3 - Může být příliš vysoký příjem bílkovin pro sportovce nevhodný?
      • 5.5.4 - Existuje maximální dávka bílkovin v jednom jídle?
      • 5.5.5 - Načasování příjmu bílkovin
    • 5.6 - Antibiotika, hormony a rezidua v mase
    • 5.7 - Vegetariánské mýty o živočišných bílkovinách
  • 6 - Sacharidy
    • 6.1 - Biochemická struktura sacharidů a cukrů
    • 6.2 - Metabolismus sacharidů
      • 6.2.1 - Katabolismus sacharidů
      • 6.2.2 - Anabolismus sacharidů
    • 6.3 - Glykemický index sacharidů a další ukazatele
      • 6.3.1 - Glykemický index
      • 6.3.2 - Glykemická nálož
      • 6.3.3 - Variabilita a limitace glykemického indexu
      • 6.3.4 - Inzulínový index
    • 6.4 - Zdroje sacharidů ve sportovní výživě
    • 6.5 - Dávkování a načasování příjmu sacharidů
      • 6.5.1 - Dávkování sacharidů
      • 6.5.2 - Je vhodný nadměrný příjem sacharidů a cukrů v objemu?
      • 6.5.3 - Jsou vhodné „nuly“ sacharidů v dietě?
      • 6.5.4 - Načasování příjmu sacharidů
      • 6.5.5 - Inzulínové okno a potréninkový nápoj
    • 6.6 - Lepek ve (sportovní) výživě – mýty a fakta
      • 6.6.1 - Nemoci z konzumace lepku
      • 6.6.2 - Je vyřazení lepku z jídelníčku pro zdravé lidi zdravější?
      • 6.6.3 - (Bez)lepkový verdikt (nejen) pro sportovce
    • 6.7 - Vláknina
    • 6.8 - Umělá sladidla
      • 6.8.1 - Má smysl se vyhýbat umělým sladidlům?

  • 7 - Tuky
    • 7. 1 - Biochemická struktura lipidů a mastných kyselin
    • 7. 2 - Metabolismus tuků
      • 7.2.1 - Trávení a transport tuků
      • 7.2.2 - Metabolismus tukové tkáně a lipolýza
      • 7.2.3 - β-oxidace mastných kyselin aneb spalování tuků
      • 7.2.4 - Syntéza mastných kyselin a triacylglycerolů
      • 7.2.5 - Syntéza ketolátek neboli ketogeneze
      • 7.2.6 - Metabolismus cholesterolu
    • 7.3 - Zdroje tuků ve sportovní výživě
    • 7.4 - Dávkování a načasování příjmu tuků
      • 7.4.1 - Dávkování tuků
      • 7.4.2 - Načasování příjmu tuků
      • 7.4.3 - Na jakém tuku a oleji smažit?
      • 7.4.4 - Má smysl se vyhýbat palmovému oleji?
  • 8 - Vitamíny
    • 8.1 - Význam vitamínů ve (sportovní) výživě
    • 8.2 - Vitamíny rozpustné ve vodě a jejich zdroje ve výživě
    • 8.3 - Vitamíny rozpustné v tucích a jejich zdroje ve výživě
    • 8.4 - Dávkování a příjem vitamínů ve sportovní výživě
    • 8.5 - Ztráty vitamínů tepelnou úpravou a skladováním potravin
  • 9 - Minerální látky a stopové prvky
    • 9.1 - Význam minerálních látek a stopových prvků ve (sportovní)
    • 9.2 - Minerální látky a jejich zdroje ve výživě
    • 9.3 - Stopové prvky a jejich zdroje ve výživě
  • 10 - Pitný režim ve fitness a silových sportech
    • 10.1 - Bilance tekutin ve sportovní výživě
    • 10.2 - Doplňování tekutin ve sportovní výživě
    • 10.3 - Doplňování tekutin ve fitness a silových sportech
  • 11 - Suplementy ve sportovní výživě
    • 11.1 - Význam doplňkové výživy ve fitness a silových sportech
      • 11.1.1 - Hlavní přínosy suplementů pro sportovce
      • 11.1.2 - Jsou doplňky výživy pro sportovce bezpečné a přirozené?
      • 11.1.3 - Dělení suplementů
    • 11.2 - Proteiny
      • 11.2.1 - Metody výroby proteinových přípravků
      • 11.2.2 - Zdroje a druhy proteinových přípravků
    • 11.3 - Aminokyseliny
      • 11.3.1 - Komplexní aminokyseliny
      • 11.3.2 - BCAA
      • 11.3.3 - Ostatní aminokyseliny s bioaktivními účinky
    • 11.4 - Sacharidy a gainery
      • 11.4.1 - Gainery
      • 11.4.2 - Samostatné sacharidové přípravky
    • 11.5 - Suplementy s obsahem tuků
      • 11.5.1 - CLA
      • 11.5.2 - MCT oleje
      • 11.5.3 - Omega-3 mastné kyseliny
    • 11.6 - Vitamíny a minerální látky
    • 11.7 - Iontové nápoje
    • 11.8 - Kloubní výživa
      • 11.8.1 - Glukosamin
      • 11.8.2 - Chondroitin
      • 11.8.3 - MSM
      • 11.8.4 - Kolagen
      • 11.8.5 - Boswellia serrata
      • 11.8.6 - Cissus quadrangularis
      • 11.8.7 - Kurkumin
      • 11.8.8 - Rybí olej
      • 11.8.9 - Význam užívání kloubní výživy pro sportovce
    • 11.9 - Fitness potraviny
      • 11.9.1 - Proteinové tyčinky
      • 11.9.2 - Proteinové palačinky
      • 11.9.3 - Proteinový puding
      • 11.9.4 - Ovesné a rýžové kaše
      • 11.9.5 - Ořechová másla s proteiny
      • 11.9.6 - Proteinové těstoviny a chléb
    • 11.10 - Tekuté náhražky potravy
    • 11.11 - Kreatin
      • 11.11.1 - Složení a funkce kreatinu v organismu
      • 11.11.2 - Účinky kreatinu
      • 11.11.3 - Formy kreatinu
      • 11.11.4 - Užívání a dávkování kreatinu
      • 11.11.5 - Bezpečnost užívání kreatinu
    • 11.12 - Anabolizéry
      • 11.12.1 - Tribulus
      • 11.12.2 - HMB
      • 11.12.3 - Ecdysteron
      • 11.12.4 - Prohormony a prosteroidy
    • 11.13 - Stimulanty a NO produkty
      • 11.13.1 - Arginin
      • 11.13.2 - Citrulin
      • 11.13.3 - Beta alanin
      • 11.13.4 - Kofein
      • 11.13.5 - Taurin
      • 11.13.6 - Tyrosin
      • 11.13.7 - Inosin
      • 11.13.8 - Guarana
    • 11.14 - Spalovače tuku
      • 11.14.1 - Zelený čaj a extrakt ze zeleného čaje
      • 11.14.2 - Synefrin
      • 11.14.3 - Extrakt z kůry vrby bílé
      • 11.14.4 - Kapsaicin a extrakty z pepřů
      • 11.14.5 - Extrakt z banaby
      • 11.14.6 - Karnitin
      • 11.14.7 - HCA, chrom a další látky ve spalovačích tuku
    • 11.15 - Cyklování suplementů
  • 12 - Jak správně sestavit jídelníček
    • 12.1 - Hodnocení nutričního stavu a diagnostika sportovce
    • 12.2 - Personalizace výživy a individuální přístup
    • 12.3 - Jaký výživový postup zvolit?
    • 12.4 - Jak sestavit sportovní jídelníček?
    • 12.5 - Výživové návyky, udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst výkonnosti
  • 13 - Výživové postupy a redukční diety
    • 13.1 - Jaký druh redukční diety zvolit?
    • 13.2 - Nízkosacharidové diety (low-carb)
      • 13.2.1 - Ketogenní diety
      • 13.2.2 - Cyklická ketogenní dieta (CKD)
    • 13.3 - Nízkotučné diety (low-fat)
      • 13.3.1 - Sacharidové vlny
      • 13.3.2 - Konstantní příjem sacharidů
    • 13.4 - Flexibilní stravování (IIFYM)
    • 13.5 - Cleaneating
    • 13.6 - Paleo výživa
    • 13.7 - Přerušované hladovění (intermittent fasting)
    • 13.8 - Reverse dieting
    • 13.9 - Refeed days
    • 13.10 - Nejčastější chyby v redukční dietě
      • 13.10.1 - Metabolic damage
      • 13.10.2 - Cheat days

  • 14 - Moderní výživa ve fitness a silových sportech v praxi
    • 14.1 - Sportovní kulturistika (autoři: Milan Šádek a Tomáš Bureš)
      • 14.1.1 - Sportovní cíle v kulturistice
      • 14.1.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.1.3 - Jídelníček a suplementy pro nabírání svalů
      • 14.1.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
      • 14.1.5 - Příprava před závody (autor: Tomáš Bureš)
    • 14.2 - Bikiny fitness (autor: Sabina Pleváková)
      • 14.2.1 - Sportovní cíle v bikiny fitness
      • 14.2.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.2.3 - Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
      • 14.2.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
      • 14.2.5 - Příprava před závody
    • 14.3 - Physique mužů (autor: Aleš Lamka)
      • 14.3.1 - Sportovní cíle ve physique mužů
      • 14.3.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.3.3 - Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
      • 14.3.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
      • 14.3.5 - Příprava před závody
    • 14.4 - Silový trojboj (autor: Milan Špingl)
      • 14.4.1 - Sportovní cíle v silovém trojboji
      • 14.4.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.4.3 - Jídelníček a suplementy v silovém trojboji
      • 14.4.4 - Příprava před závody
    • 14.5 - Vzpírání (autor: Jiří Orság)
      • 14.5.1 - Sportovní cíle ve vzpírání
      • 14.5.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.5.3 - Jídelníček a suplementy ve vzpírání
    • 14.6 - Strongman (autor: Jiří Tkadlčík)
      • 14.6.1 - Sportovní cíle u strongmanů
      • 14.6.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.6.3 - Jídelníček a suplementy u strongmanů
      • 14.6.4 - Příprava před závody
    • 14.7 - CrossFit (autor: Filip Trojovský)
      • 14.7.1 - Sportovní cíle v CrossFitu
      • 14.7.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.7.3 - Jídelníček a suplementy v CrossFitu
      • 14.7.4 - Příprava před závody
  • 15 - Závěr
    • 15.1 - Poděkování
  • Kolektiv autorů
  • Seznam použitých zkratek
  • Zdroje a doporučená literatura

Doplňkové parametry

Kategorie: Výživa
Záruka: 2 roky

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: